Föl

Fölningstiden påverkar fölets höjd och benlängd


Vill du att ditt framtida föl ska växa upp och bli en hög häst med långa ben? Då kan det vara en idé att titta lite extra i kalendern. Ny forskning visar nämligen att tidpunkten för fölningen påverkar fölets storlek, skriver Ridehesten.com.


Föl som föds under vintermånaderna är lägre och har kortare ben än de som föds under våren eller sommaren. Enligt forskare är det stoets metabolism som ändras under säsongerna, vilket påverkar fölets storlek i den viktiga sista fasen innan fölningen.
  
Födelsevikten påverkas inte
I en studie undersökte forskarna 27 avelsston och deras föl vid det veterinärmedicinska universitetet i Wien, samt vid Brandenburger State Stud i Neustadt. Fölen blev indelade i grupper efter vilken månad de hade kommit till världen. 
Experimentet visade att födelsevikten inte påverkades av vilken månad de hade fötts, däremot var fölen som sett dagens ljus tidigt på året längre över manken och hade kortare ben än föl som fötts senare på året.
  
Moderkakan var mindre
Även stoets moderkaka undersöktes efter fölningen. Moderkakorna efter föl som fötts under vintern var mindre vilket pekar på en minskad, men fortfarande tillräcklig, överföring av näring till fostret.

Kommentarer

Populära inlägg