Kwpn

KWPN accepterar Zack, Vitalis och Cennin

Det holländska avelsförbundet KWPN har erkänt tre gångartshingstar på prestation med Blue Hors Zack, Vitalis och Cennin.
KWPN är sparsmakade med att erkänna hingstar på prestation och det blir sällan mer än en handfull per disciplin under ett år. Ofta krävs exceptionella prestationer på tävlingsbanan eller avelsresultat från andra förbund som imponerar. Två av de tre godkända finns redan med bland hingstar SWB accepterar.
Blue Hors Zack (KWPN f -04 e Rouseau-Jazz) köptes på auktion för 430 000 euro som 3-åring i Holland efter att ha varit premiehingst. I aveln har han gett tillbaka det och bra mycket mer genom otaliga fina avkommor inte bara i sitt nya hemmaförbund DWB där han blev elithingst och årets hingst 2014. Som far till trippel-UVM-segraren Sezuan, Edward Gals nästa GP-hopp Zonik och ett stort antal godkända söner står han i en klass för sig. Det är tur för med dagens mått mätt hade KWPN inte sett tillräckligt mycket prestation i moderlinjen, idag har Zack snart en egen dynasti. Efter lite otur med skador är tävlingskarriären på gång, tillsammans med Daniel Bachmann Andersen vann han Grand Prix i Ankum i november 2016.

Blue Hors Zack och Daniel Bachmann Andersen visar upp sig på stuteriets hingstvisning 2016. 
Vitalis (KWPN f -07 e Vivaldi-D-Day) kom tillbaka till Europa efter att ha varit såld till Charlotte Jorst i USA. HP Horses och Paul Schockemöhle managerar nu hingsten som fått en revitaliserad tävlingskarriär med Isabel Freese, senast med den prestigefyllda segern i NürnbergerBurgpokal. Han var reservsegrare i Westalen 2009 och har sedan haft en fin unghästkarriär med start i unghäst-VM två gånger. Nu betäcker han och tävlas, i Sverige har sonen Vilancio verkat ett år. Avelsresultaten har imponerat på KWPN:s avelsvärderingsnämnd med framförallt segraren i 5-årsklassen Victorias Secret i Ermelo 2016, numera såld till Anna Kasprzak. Hon tillhör första årgången och fler avkommor är på väg upp i unghästklasserna.

Isabel Freese och Vitalis i Ermelo juli 2016, de segrade i en av hingstklasserna.
Den store fuxen Cennin (KWPN f -07 e Vivaldi-Donnerhall) är sedan tidigare godkänd i en del tyska förbund efter ett 30-dagarsprov 2010 i Neustadt (Dosse ) på 8,29. Godkännandet nu kommer efter fina tävlingsresultat med Madeleine Witte-Vrees, tillsammans var ekipaget OS-reserv i höstas. Han har redan fått både avelsindex och ett bra OCD-index, ingen nedärvning av OCD påvisad. Cennin kommer från en prestationssäker mödernelinje, mamma är Grand Prix-stoet Vitana V som har en egen fin sportkarriär med flera ryttare. Mormor Lantana V och hennes mor Dartha V har lämnat flera tävlande avkommor.

Cennin och Madeleine Witte-Vrees i Den Bosch när fadern Vivaldi hyllades februari 2016.

Kommentarer

Populära inlägg