Bauhaus

Slutar sälja fyrverkerier – för djurens skull

Bauhaus har meddelat att man slutar med försäljning av fyrverkerier. Ett av skälen är att fyrverkerierna skrämmer hästar, hundar och vilda djur. Något Växjö ridklubb fick erfara förra året, då två hästar kom lösa i samband med att fyrverkeri sköts av.

Nu hoppas vi att våra konkurrenter anammar vårt beslut. Det finns ju mer harmlösa sätt att fira högtider på, säger Johan Saxne som är marknadschef på Bauhaus Sverige i ett pressmeddelande.
Towe Lindqwister är ordförande i Växjö RK och hon berättar om en jobbig period förra året vid den här tiden.
– Det var ett gäng som hade kommit över massor av fyrverkerier. De smällde varje dag, det var ett stort problem och vid ett tillfälle stack ett par hästar, berättar hon.
Towe fortsätter med att förklara hur de gör för att skydda sig mot liknande händelser i framtiden.
– När det hände ändrade vi rutinerna, vi ber också våra medlemmar att vara uppmärksamma och hålla uppsikt. Det rör inte bara fyrverkerier utan även stölder, vi har haft sadelstölder. Självklart vill vi varken att hästar eller medlemmar utsätts för fara.
  
Borde bara få hanteras av proffsTowe tror inte att fyrverkerier hade varit ett stort problem för hästarna om de bara hade avfyrats vid tolvslaget på nyårsnatten.
– Då kan vi planera för det. Vi brukar lämna det tänt i stallet och sätta på radion. Sedan åker någon och tittar till hästarna på natten, släcker lampan, stänger av radion och ger dem lite extra att äta.
– Det är värre för hundar och katter. Sedan är det ju olyckor varje år och många risker kopplat till fyrverkeri. Ska man alls ha fyrverkerier tycker jag att de bara ska få hanteras av proffs.

Kommentarer

Populära inlägg