Ampere

Ampére drar västerut

Efter flera avelssäsonger hos Tullstorp Dressage Stable börjar KWPN-hingsten Ampère 2017 i ägarnas hemland USA. I januari lämnar han landet, Sveriges enda dressyrhingst som under senare år använts mer utomlands än här. En av mycket få hingstar vars gener skickats ut ur landet kontinuerligt.

Hingsten Ampère 1225 (KWPN f -05 e Rousseau-Flemmingh, uppf A.T Riesen, äg Claudine och Fritz Kundrun, USA) kom till Sverige med massor av betäckningar bakom sig i Holland men också som en stressad individ av allt för mycket hingstvisningar. Med i bagaget hade han ett fantastiskt resultat i KWPNs 70-dagarsprov våren 2008 som 3-åring med för den tiden fantastiska 88,5 poäng.

I en intervju i hösten 2015 med den nu för tidigt bortgångne domaren och ordföranden i KWPNs hinsgtkommission Wim Ernes beskrev han Ampère som ung hingst så här:
- Under hans tid här i Ermelo kallade vi Ampère för Professorn, han hade en sådan medfödd naturlig balans, så lättlärd, så samarbetsvillig, ja han var utan tvekan den absolut bästa vi haft i ett hingstprov. Den attityden till arbete gjorde honom en otjänst, förklarade Ernes.

På Tullstorp inleddes en era av rehabilitering och sakta men säkert återfick Ampère förtroendet och glädjen till ridning igen. Ida-Linn Lundholm arbetade med hingsten och han kunde åter visas under ryttare på hingstvisningarna.

Ampère blev snabbt populär i Sverige i en tid när betäckningssiffrorna pekade neråt. Under hela hans tid här har han levererat sperma på export till USA och varit stationerad på Sosaths hingststation i Tyskland under perioder för att serva internationell efterfrågan.

I Sverige finns över 300 avkommor registrerade, flera auktionstoppar, godkända hingstar och tävlingshästar i vardande har det blivit.

Ny adress blir hos Willow Hill Equestrian Ltd i Orange, Virginia som är nära familjen Kundruns hemvist. Helt utan hans gener behöver svenska uppfödare inte bli, under vinterna har produktionen för fryst sperma pågått. I januari flyttar hingsten med sammetsögonen västerut.

Läs mer här

Kommentarer

Populära inlägg