Jakt

Dags för älgjakt – se upp i skogen


Jaktsäsongen i Sverige omfattar i huvudsak hösten och vintern, och precis som tidigare år gäller det för hästekipage och jägare att samsas om skogen. Andra måndagen i oktober är en dag vi ryttare bör hålla koll på, för nu är det dags för älgjakt.

Jakten på älg har redan varit i gång i drygt en månad i norra delen av landet, men från måndag den 10 oktober är det tillåtet att jaga just älg även i andra delar av Sverige. När det kommer till älg är det länsstyrelserna som beslutar om höstens jakt, som är en av de mest reglerade i landet.  
Jakttiderna infaller med ridtider
Vad gäller dygnets timmar så är jakten reglerad även där. Älg får man jaga från och med en timme före solens uppgång fram till solens nedgång. Tyvärr är det ju även under dygnets ljusa timmar som vi ryttare gärna befinner oss i skogen. Därför kan det vara bra att läsa på 
om vilka jakttider som gäller, oavsett vilt. En tidtabell
 finner ni här.
  
Några tips inför jaktsäsongen
  
Prata med markägaren
Varje jaktlag brukar ha en kontaktperson som kan berätta när jakten är planerad och vilket område man kommer att befinna sig i. Kanske kan ni rida ut i skogen även dagar då det är jakt, om ni håller er på andra delar av ägorna?
  
Bär reflexer
Jägarna och deras hundar bär ofta något som får dem att sticka ut i skogen. Det kan vara ett orangefärgat band runt kepsen eller att hunden har ett halsband i reflex, som lossnar om den skulle fastna. Att som ryttare dra på sig reflexvästen trots dagsljus är en extra säkerhetsåtgärd.
  
Håll dig ur skogenKänner du dig osäker på i vilket område det jagas, eller om hästen är skotträdd, kan du helt enkelt stå över uteritten. I och med jakten ska man även ha i åtanke att djuren är mer i rörelse än vanligt. Det gäller både jakthundar, rådjur och älgar som kan komma springande.

Kommentarer

Populära inlägg