Microchip

Microchipet höjer säkerheten för sadeln

Foto: Tomas Holcbecher/Nordisk sadelmärkning  
  
Den senaste tidens sadelstölder fick säkerhetsföretaget NBS Security att fundera över hur man på bästa sätt kan skydda sin värdefulla ägodel från att bli stulen. Nu har de en färdig produkt.  
Drygt ett år av utveckling krävdes innan företaget, under Eurohorse 2016, lanserade ett microchip som ger sadeln en individuell märkning och där syftet är att höja säkerheten i sadelkammaren. Jens Haglund, marknadschef på Nordisk sadelmärkning och NBS Security, berättar att tanken bakom produkten började gro när en av kollegorna på kontoret beskrev det växande problemet med sadelstölder. 
– Förutom att en sadel är en dyr investering är det många gånger förödande för ägaren att bli av med den. Det kan även vara svårt att identifiera sin sadel vid anmälan till polisen, och kan därmed vara svårt att få tillbaka den om polisen skulle göra ett tillslag, berättar Jens.
  
Varje chip är uniktSyftet med microchipet är att ge sadeln en individuell sifferkombination som man kan läsa av med en skanner. Sifferkombinationen är registrerad på ägaren, på så sätt kan man koppla ihop rätt sadel med rätt ägare.
– Själva chipet är designat så det inte ska störa varken ryttaren eller hästen, det är tillverkat i ett mjukt och elastiskt material. 
Köparen klistrar själv fast chipet med medföljande lim under sadelns högra bossa. I kittet finns även ett sadelemblem du sätter fast på stiglädret, samt en klisterlapp du sätter upp vid sadeln.
  
Ett kit består av väggdekal, lim, sadelmärkning samt mikrochip. 
  
Varna tjuven redan utanför sadelkammaren
Syftet med skyltarna är att berätta för tjuven att sadlarna har ett chip, för att avskräcka från att bryta sig in. Väljer man att märka alla sadlar i sitt stall ingår en plåtskylt du kan sätta upp utanför sadelkammaren. Enligt Jens har mottagandet av produkten varit väldigt bra, vilket visar att det har funnits ett behov på marknaden.
Ett annat sätt att märka sina prylar är med så kallad ID-märkning eller DNA-märkning, något som är relativt populärt bland ryttare. 
– En sådan märkning kräver att du kletar ett ämne på sadeln, det tror vi inte att många hästägare är villiga att göra. Därför tog vi fram idén med ett chip som man fäster i sadeln, tack vare märkets design och materialval påverkar det inte sadelns funktion, menar Jens.
  
Chipet följer med sadeln vid försäljningVid en eventuell försäljning av den microchipade sadeln kan den nya ägaren enkelt göra ett ägarbyte, via Nordisk sadelmärknings hemsida. 
– Själva chipet följer ju med sadeln, men den nya ägaren får självklart välja om han eller hon vill ta över abonnemanget eller inte. Ett årsabonnemang kostar 390 kronor för en sadel och vid två sadlar kostar den andra 290 kronor per år. Har man fler sadlar kan man höra av sig till oss för en offert.  

Kommentarer

Populära inlägg