Hingst Dalwhinnie 1180

Dalwhinnie 1180 svårt skadad – har opererats                                    Dalwhinnie 1180 och Jeanna Högberg i september 2015. 
                                    Foto: Marcus W Jansson  

Hingsten Dalwhinnie 1180 är sedan en dryg månad tillbaka mycket svårt skadad, på grund av ett trauma i nackregionen. Det skriver ägarna i ett pressmeddelande. 
   
Pressmeddelande från Västra Hoby Stuteri:
En dag i slutet på september var Dalwhinnie plötsligt mycket vinglig och hade svårt att hålla balansen i stort. Prov togs omgående för att undersöka förekomst av virus eller infektion. Samtliga dessa prover var negativa varav vi gick vidare med klinisk undersökning. Det påträffades då ett trauma kring facettleden i halsen. Traumat har förmodligen uppkommit i box eller hage.
Dalwhinnie opererades för detta trauma i fredags förra veckan och än så länge ser allt mycket positivt ut, men lång konvalescens återstår. Drygt ett år innan vi kan se fullt resultat.
  
Utfördes av specialist
Den mycket avancerade operationen genomfördes på Djursjukhuset Helsingborg av den amerikanska specialisten Barrie Grant, med assistens av veterinär Mads Kristoffersen. Dalwhinnie är en av de första hästarna i Sverige att genomgå denna typ av operation. Tekniken går ut på att man stelopererar aktuell kota i halsen, så att traumat kan lägga sig och rörelsefunktionen i kroppen kan återgå till mer normala förhållanden. 
Vi valde att genomföra operationen för att rädda Dalwhinnies avelskarriär, om han går att tävla i framtiden är ytterst osäkert. Vi och ryttaren Jeanna Högberg är självklart mycket ledsna över vad som hänt då Dalwhinnie var i full tävlingskondition när skadan inträffade, och stora tävlingsplaner fanns för denna och kommande säsonger. 
Vi måste nu blicka framåt och fokusera på att Dalwhinnie tillfrisknar på bästa sätt.

Kommentarer

Populära inlägg